נדמה שהכל כבר נכתב, דובר, צוטט, שוכפל ונדון בכל הנוגע למגיפת הקורונה והשפעתה על מקומות העבודה.
תנאים של אי וודאות, בתקופה בה הקלפים נטרפים, כשלא ברור מה יקרה מחר, התלות של כל אחד מבני האדם באחרים והכניסה לבידוד מכניסה את כולנו למערבולת של חרדות, סימני שאלה, תסכול וכמובן חרדה.
כמו בכל משבר רחב, בתקופה כזו ארגון שיתנהל בצורה אחראית, ידאג לעובדיו ולסביבה וישתדל לראות מעבר לשורת הרווח המיידית – ירוויח לטווח הארוך.
כבר למעלה מחודש שרבים מאיתנו עובדים מהבית, מנהלים פגישות מקוונות ומתנסים בלמידה מרוחקת. הטכנולוגיה כבר עמדה לרשותינו עוד לפני המשבר אך התפיסה שלנו בנוגע לעולם העבודה וההרגלים שלנו, הם אלו שלא איפשרו לנו לבצע את המעבר הזה.
בנקודת זמן זו, חשוב שנבחן את היתרונות והחסרונות של עבודה מרחוק, כי לא ברור עדיין מתי, אבל היום שאחרי יגיע ושם תעמוד בפנינו אפשרות הבחירה – האם להישאר במצב החדש? כלומר לעבוד מהבית, או לחזור למקורות ולשוב להיפגש פנים מול פנים?
לעבודה מהבית ישנם יתרונות רבים, גם לעובד וגם למעסיק:
חסכון בעלויות ובזמן – עבודה מהבית מאפשרת חסכון בעלויות עבור המעסיק אשר אינו זקוק לשכור משרד, ואין לו תשלומים עבור חשבונות מים, חשמל, ארנונה, נסיעות, תשלומי חניה וכו'. גם העובד מרוויח, יש לו יותר זמן להקדיש לעבודה, והוא חוסך זמן יקר אשר היה מתבזבז על עמידה בפקקים או מעברים בין פגישות, אשר היו גורמים לשחיקה מוקדמת שלו. בנוסף, העובד אינו צריך להוציא את כספו עבור בייביסיטר לשעות הצהריים עבור הילדים הקטנים ובגדים שיאפשרו לו לעמוד בקוד הלבוש של החברה ויכול לעבוד מהבית (אפילו בפיג'מה…).
גמישות בשעות ובסביבת העבודה – גמישות בשעות העבודה המתאפשרת בעבודה מהבית, היא יתרון מובהק. כל עובד יוכל לבחור בעצמו את שעות העבודה הנוחות עבורו ואת הזמנים בהם יבחר לעשות הפסקות. גם סביבת העבודה גמישה יותר, כל עובד יוכל לבחור כיצד העבודה הכי יעילה ונעימה עבורו ויוכל לשלוט על התאורה, הטמפרטורה, מוזיקה הרקע, מקום הישיבה וכדומה.
קרבה לבית ולמשפחה – מי מאיתנו לא מחכה לסיים את היום במשרד ולהגיע הביתה למשפחה ולילדים כדי לבלות איתם זמן איכות? בימים אלו של עבודה מהבית, אלה מתאפשרים באופן טבעי ושוטף. ההורים בבית כשהילדים מגיעים מבית הספר ונותנים להם את התחושה שהם קרובים אליהם וזמינים עבורם ככל שנדרש.
פחות הסחות דעת – כשאתה נמצא במשרד, אתה חשוף להסחות דעת מצידם של העובדים האחרים, שיחות חולין והתלוצצויות, מפגשים חטופים בפינות הקפה וכמובן שעת ארוחת הצהריים. בעבודה מהבית מבוטלות הסחות דעת אלה וזמן זה מופנה לעבודה.
אז אם העבודה נעשית כמו שצריך מהבית, מדוע שנרצה לחזור למשרד שוב?
חוסר בקשר אנושי – אין תחליף לקרבה אנושית פיזית. לעתים קרובות, אנשי מקצוע שעובדים מהבית מתלוננים על תחושות הבדידות והבידוד אותן הם חווים בזמן העבודה והחוסר בשיח אנושי אשר נהגו לבצע כאשר הגיעו פיזית למשרד.
קושי בהפרדת ענייני הבית והעבודה – בסופו של דבר, חשוב לשמור על שגרה, שגרה היא מבורכת, לקום באותה השעה, להתלבש, להתאפר, יוצר מעין חיץ בין הבית לעבודה ונותן לעובד תחושה שכאשר הוא יוצא מהבית הוא כל כולו מוקדש לעבודה. הפיתוי לעסוק בענייני הבית כשאתה נוכח שם, לעתים קרובות מאוד חזק. צרכי ניהול משק הבית עושים את שלהם ואתה עלול למצוא את עצמך שוטף את הבית, מבשל ארוחת צהריים, עושה קניות, מוציא את הילדים מהגן או מקפיץ אותם לחוגים באמצע יום עבודה. על העובד להיות אדם בעל משמעת עצמית גבוהה מאד כדי להצליח באופן חד משמעי להפריד בין חיי העבודה לחיי הבית.
פשטות ויעילות – אין תחליף לתקשורת פנים מול פנים. תקשורת פנים מול פנים פשוטה הרבה יותר, קל לשתף באופן סימולטני והדדי מסמכים ומצגות, לנהל שיחות צד והתייעצויות וכמובן שאין תלות בתקלות טכניות למינהן. בנוסף, רק במפגש פנים מול פנים ניתן לקבל מסר מלא הכולל גם את שפת הגוף אשר על פי מחקרים מהווה 75% מהמסר.
עבודה שלא נגמרת – הגמישות בשעות העבודה עלולות לבוא לרעת העובד, מאחר ואין אף אחד שיאכוף את שעות העבודה המדויקות שלו, אין סגירה פיזית של המשרד ושעה בה צריך ללכת הביתה, העבודה עלולה להישזר בחיי העובד והגבול בין שעות העבודה לחיים הפרטיים שלו עלול להטשטש. העובד עשוי להרגיש שהוא עובד כל הזמן, מה שעשוי להוביל לשחיקה ובסופו של דבר להוביל לתוצאות הפוכות.
הסחות דעת אחרות – למרות שנמנעות הסחות הדעת החברתיות שקורות ביום רגיל במשרד, בעבודה מהבית עשויות לצוץ הסחות דעת אחרות לגמרי, שאף הן עלולות להפריע בזמן העבודה. הפרעות מצד הילדים שרוצים את תשומת הלב שלך, רעשים שונים המגיעים מהרחוב, שכנים וחברים שקופצים לבקר ללא התראה וכדומה עשויים להוציא אותך מריכוז ולהקשות עלייך ליצור זמן עבודה רציף.
אבל לא הכל זה שחור או לבן, אולי ניתן לשלב בין השניים?
ציבור העובדים יוכל לנצל את התובנות מהתקופה הזו כדי לחולל שינוי מהותי בתרבות הארגונית שלנו. גם אם נחליט לחזור לשגרה, לעבוד מהמשרד, ליצור פגישות ודיונים פנים מול פנים, הניסיון שרכשנו במהלך התקופה הזו לא מתפוגג. אולי כעת נסנן את הפגישות אותן חשוב לערוך פנים מול פנים כמו סיעורי מוחות, דיוני תכנון וכו' לעומת פגישות סטטוס קצרות שנעדיף לבצע מרחוק כדי לחסוך בזמן.
הכלים בידינו ובתקווה שבקרוב גם יכולת הבחירה. אז מה דעתכם? האם תבחרו לאמץ את העבודה מרחוק גם לאחר שייגמר המשבר?