מהו פרויקט מוצלח?

מהו פרויקט מוצלח?

פרויקט הינו מאמץ מוגבל בזמן הנועד לצור מוצר או שירות ייחודיים. נניח שזה עתה סיימנו פרויקט וסיפקנו מוצר ללקוח שלנו. האם הפרויקט הצליח? ומה לגבי מידת העמידה שלו בתכולה, לוח הזמנים והתקציב? ואולי עמדנו בכל אלה, אך הלקוח שלנו אינו שבע רצון ואין בכוונתו להמשיך לעבוד עמנו? האם פרויקט שנוהל באופן מקצועי לעילא ולעילא אך לא הביא ערך עסקי לארגון יכול להיחשב מוצלח?

רובנו מכירים את בנין האופרה של סידני באוסטרליה. המבנה בעל הצורה המזכירה מפרשים של אוניה או קונכייה. המבנה הפך לאייקון  של המדינה כולה ואף היווה השראה לעיצוב הלוגו של אולימפיאדת סידני (2000). ללא ספק בנייתו הינה הצלחה מרשימה והוא יישאר כסמל לאומי לדורי דורות. אך מעטים יודעים כי פרויקט הקמתו נתפס ככישלון חרוץ:  הפרויקט החל ב-1959 ותוכנן להסתיים ב- 1963. בפועל בנייתו נמשכה עד 1973 (פיגור של 350%!). תקציב הפרויקט המקורי היה 7 מיליון דולר אוסטרלי.

בפועל – 102 מיליון דולר אוסטרלי!. לפחות עד שנת 2010, עלות הפעלתו השנתית הייתה גבוהה מהכנסותיו. אף על פי כן, קשה לדמיין אזרח אוסטרלי שאינו גאה בו או היה מוכן לוותר עליו.

ישנן גם דוגמאות הפוכות: פרויקטים שבוצעו למופת אך תוצריהם הפכו ל"פיל לבן" או חוו כשלון עסקי, שלא לדבר על אלפי סטרטאפים ברחבי עולם המפתחים מוצרים מרהיבים בזמן קצר שאין להם קונה….

ולכן בבואנו לענות על השאלה של מהי הצלחתו של פרויקט, עלינו להתייחס לשלושה מישורים:

  1. הפרויקט עצמו – מהי מידת העמידה בתכולת הפרויקט, בזמן, בתקציב ובתהליכי העבודה והניהול שנקבעו לפרויקט.
  2. המוצר או השירות שהפרויקט מימש- מידת העמידה בדרישות, תכולת המוצר, באיכות, ובשביעות רצון הלקוח.
  3. הערך העסקי שהמוצר או השירות סיפקו- מידת המענה לצרכים העסקיים האסטרטגיים של הארגון (כגון תחרותיות בשוק, מועילות, שפור יעילות, תאימות רגולטורית וכדומה).

היכולת לבחון את ההצלחה על ציר הזמן משתנה בכל מישור התייחסות: הצלחת הפרויקט ניתנת לתחקור בדרך כלל עם סיומו. הערכת הצלחת המוצר או השירות דורשת בדרך כלל זמן מסוים לתפעולם וצבירת "ניסיון שטח" מתאים. הערך העסקי הינו כאמור רובד אסטרטגי ולעתים יידרשו חודשים ואף שנים כדי לאמוד את מידת השגתו ביחס לציפיות המוקדמות.

מנהל הפרויקט צריך להיות ער לקיומם של מישורי ההצלחה השונים ולהתחבר בכל נימיו לצורך העסקי ולהגדרת המוצר או השירות אותו אחראי הוא לפתח, להשפיע באופן פעיל על עיצובו, תוך הבנה ובחינה מתמדת של נחיצות ורלוונטיות הצורך העסקי של הפרויקט שלו. שהרי אם ה"ניתוח הצליח אך החולה מת" לא עשינו כלום….

מומלץ מאד כי יוגדרו קריטריוני הצלחה כמותיים לכל מישור וכי אלה ימדדו במהלך הפרויקט ולאורך תקופת ההפעלה של המוצר/שירות. בעולם האג'ילי בו אנו חיים, כשהכול משתנה חדשות לבקרים, ייתכן אפילו שמטרות הפרויקט תהיינה דינמיות ותשתנינה.

בהצלחה !

מאת: ישי סנדק, PMP , M.Sc. , PMI-ACP